Raportarea obligatorie a tranzactiilor efectuate prin case de marcat

Subiect de interes pentru persoanele juridice care au case de marcat fiscale :

Incepand cu data de 1 septembrie 2018 (pentru luna de raportare august 2018) va deveni obligatorie raportarea tranzactiilor efectuate prin casele de marcat catre ANAF. Aceasta raportare se va face pana in data de 20 ale lunii viitoare si se va baza pe un fisier exportat de casa de marcat (cereti detalii furnizorului in acest sens).

Va recomandam sa evitati greselile in emiterea bonurilor fiscale si sa folositi procedura de stornare (cereti detalii furnizorului) a bonurilor emise gresit si reemiterea corecta a acestora renuntand la vechea procedura de a intocmi proces verbal de constatare a erorilor in acest sens care ar crea disensiuni intre raportarile depuse la ANAF si ar creste implicit riscul fiscal precum si riscul unui control din partea organelor abilitate.

Ce trebuie facut efectiv:

Mai precis, prin OANAF 627/2018 a fost publicata procedura de transmitere a acestor date, ce a intrat in vigoare de  la 19 martie 2018. Potrivit acesteia,  in vederea indeplinirii acestei obligatii fisierele semnate folosind certificatul digital al aparatului de marcat electronic fiscal, sunt exportate de pe aparatul de marcat electronic fiscal pe un mediu de stocare extern. Prin intermediul programului de asistenta pus la dispozitie pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, fisierele sunt validate si atasate unui fisier PDF. Fisierul PDF cu XML atasat, semnat cu certificat digital calificat, se comunica organului fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Fisierele se transmit prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana cel mai tarziu in data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare (luna calendaristica) in care aparatele de marcat electronice fiscale au fost utilizate pentru generarea oricareia dintre datele de raportare.

In situatia in care exista aparate de marcat electronice fiscale neutilizate in nicio zi din perioada de raportare utilizatorii au obligatia de a informa organul fiscal prin completarea si transmiterea Declaratiei privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate. Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitia utilizatorilor pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana cel mai tarziu in data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare in care aparatele de marcat electronice fiscale nu au fost utilizate.

De retinut ar fi faptul ca prin OUG 44/2018  a fost aprobat un nou termen in care nu se vor aplica sanctiuni pentru neactualizarea casei de marcat/nedepunerea raportarilor legale, perioadele de la care se vor sanctiuni pentru prezentele prevederi sunt urmatoarele:

Va rugam sa nu uitati sa va adaptati aparatele din timp si sa retineti noile functionalitati ale acestora precum si modalitatea electronica de corectie a greselilor!

Ce poți afla de la
GROZAV BUSINESS
despre noutățile din piață?

Noul sistem de impozitare a persoanelor fizice

Principalele elemente de interes introduse prin OUG 18/2018 – Noul sistem de impozitare a persoanelor fizice –        Noul sistem fiscal pentru persoanele fizice presupune: a)  ...
Citește articolul integral

Raportarea obligatorie a tranzactiilor efectuate prin case de marcat

Subiect de interes pentru persoanele juridice care au case de marcat fiscale : Incepand cu data de 1 septembrie 2018 (pentru luna de raportare august 2018) va deveni obligatorie...
Citește articolul integral
VEZI MAI MULTE ARTICOLE
Ce poți afla de la
GROZAV BUSINESS
despre noutățile din piață?
VEZI MAI MULTE ARTICOLE